24 Σεπτεμβρίου 2020

[στην περιοχή Ζαστάνι, στο Ποικίλο όρος, 20-21.09.2020]

Η περιοχή Ζαστάνι [από το αρβανίτικο zastan-I ή zestan-i: κακοτοπιά, δύσβατος και κρημνώδης τόπος (Νίκος Νέζης - Τοπωνύμια της Αττικής )] βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές τού Ποικίλου όρους και είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και όμορφες περιοχές του ενώ επεκτείνεται μέχρι και τον απέναντι λόφο, στο Θριάσιο πεδίο, αφού το ερειπωμένο αρχαίο κάστρο στην κορυφή του λέγεται Κάστρο Ζαστάνι (βλέπε την πρώτη από τις εικόνες που ακολουθούν).

Η διαδρομή που επιλέξαμε δεν είναι η συντομότερη (θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από το (διπλανό) ανατολικό μέρος της περιοχής Νεόκτιστα Ασπροπύργου) αλλά ξεκινήσαμε πεζή από τα γήπεδα στα παλιά Νταμάρια Γρηγορίου διασχίζοντας, σχεδόν κάθετα, τον ορεινό όγκο τού Ποικίλου όρους με το νεαρό, προϊόν δενδροφύτευσης, πευκοδάσος.

Αρχικά ακολουθήσαμε (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia) δασικούς δρόμους, 













αλλά, φτάνοντας κοντά στην αρχαία Φρυκτωρία, που δεσπόζει του φαραγγιού ονόματι Ζαστάνι, κινηθήκαμε στο καλώς σημαδεμένο, με κατά τόπους έντονη κλίση, μονοπάτι (στο οποίο λήφθηκε η φωτογραφία προς το Θριάσιο πεδίο προς το λόφο με το Κάστρο Ζαστάνι               



), το οποίο καταλήγει στην έξοδο τού ομώνυμου φαραγγιού, όπου υπάρχει η μεγάλη τρενογέφυρα, 370 περίπου μ., της σιδηροδρομικής γραμμής Ικόνιο – Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Ασπροπύργου (εφεξής όπου αναφέρουμε τρενογέφυρα θα εννοούμε αυτή).  

Εκεί, αρχικά κινηθήκαμε, όσο μας επέτρεψε η πυκνή θαμνώδης βλάστηση στην κοίτη του και οι κατολισθήσεις από τις απόκρημνες πλαγιές του, στη κοίτη τού ομώνυμου φαραγγιού [το πρώτο σε πλάνο, με το (*), στην πρώτη φωτογραφία].













Κατόπιν πήγαμε στην μοναδική εν ενεργεία, από τα αρχαία χρόνια, φυσική πηγή, στον ορεινό όγκο Ποικίλου όρους – Αιγάλεω όρους, και τη δεύτερη μόλις στο Θριάσιο πεδίο. Βρίσκεται στη θέση: 38°1'54"N 23°38'5"E, μες στο σπήλαιο: Τρύπα Ζαστάνι ή Στεφάνι ή σπηλιά Δεμερτζή, λίγες δεκάδες μέτρα νότια της τρενογέφυρας. Η είσοδος τού σπηλαίου είναι γεμάτη σκουπίδια και επιπλέον μπάζα από την κατασκευή τού δρόμου.

















Τέλος ακολουθήσαμε το μονοπάτι (δεν είναι σημαδεμένο) νότια τής κοίτης τού άλλου ρέματος, στην περιοχή Ζαστάνι, το οποίο επίσης καταλήγει δυτικά στην τρενογέφυρα [το δεύτερο σε πλάνο, χωρίς το (*), στην δεύτερη φωτογραφία από το πρώτη σειρά εικόνων] και συναντήσαμε, καμιά 250αριά μ. ανατολικά τής τρενογέφυρας, τα ερείπια των Μαντριών Κόλλια.











Δεν υπάρχουν σχόλια: